Cuppingmassage

Cupping, wat houdt
dat eigenlijk in?

Cupping is een behandelwijze uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) waarbij men glazen koppen vacuüm laat trekken op het lichaam. Bij cuppingmassage wordt met cups gemasseerd. De cups worden op bijvoorbeeld de rug geplaatst. Door de massage ontstaat een zeer sterke doorbloeding van de huid. Door de sterke doorbloeding worden diverse orgaanfuncties gestimuleerd. Deze methode wordt vaak ingezet om ontgifting van het lichaam te stimuleren. Het vacuüm onder de cup trekt de afvalstoffen uit de spieren en weefsels zodat deze via de gebruikelijke wegen kunnen worden afgevoerd. Door de eventuele bloeduitstorting die ontstaat, gaat het lichaam het zelfgenezend vermogen activeren.

Cuppingmassage

• zelfherstel van het lichaam
• helpt afvalstoffen af te voeren
• draagt bij aan het ontgiften
• brengt het lichaam in balans

Deel op:

Wat doet cupping

Binnen de Oosterse geneeskunde is cupping een veelvuldig gebruikte zuigtechniek, die ontwikkeld werd om toxines (gifstoffen) en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. Zo worden cups gebruikt om de energiebanen (meridianen) en de acupressuurpunten van het lichaam te behandelen waardoor pijnen worden verzacht en allerlei ziektes worden bestreden. Cupping heeft een enorme dieptewerking en is vooral effectief in de bestrijding van pijn. Cupping is een vorm van acupunctuur die gericht is op de beweging van de energie, het bloed, en de lichaamsvloeistoffen.

Wat zijn de reacties van cupping

Na een cupping-massage zijn vaak blauw/rode plekken of strepen op de huid te zien (afhankelijk van de sterkte van het vacuüm). Deze zullen na enkele dagen verdwijnen. Het verdwijnen van de verkleuring gaat meestal in gelijke mate op met het verbeteren van de klachten. Er zijn wellicht meerdere sessies nodig voordat u profijt heeft van de behandeling. Al is pijnverlichting meestal direct merkbaar. De afvalstoffen in de huid worden afgevoerd en het vermogen om de huid en het weefsel te vernieuwen wordt versterkt. Om dit goed te laten verlopen, is het belangrijk om goed water te drinken na de behandeling.

Wanneer is deze manier
van behandeling effectief

 • Blessures

  Een verkeerde beweging, een vermoeide spiermassa, of vastzittende spieren kunnen hevige pijn veroorzaken met als gevolg een minder goede bloedcirculatie in het lichaam. Het doel is deze bloedstagnatie in de spieren en weefsels op te heffen en een verbeterde afvoer van de vervuiling te stimuleren.

 • Bindweefsel verklevingen

  Als er verklevingen in het bindweefsel ontstaan dan wordt tevens de werking van het corresponderende orgaan verstoord. Verklevingen kunnen we vinden door bijvoorbeeld intrekkingen, verhoogde spanningen of mindere verschuifbaarheid van de huid. Bindweefselmassage is dan ook een reflexzone therapievorm. Door de cuppingmassage en drycupping wordt het bindweefsel losgewerkt.

 • Ontgifting

  Er zijn veel manieren om te ontgiften zoals voeding, slaap (rust), kuren met sap etc. Cupping kan hierin ook een belangrijke rol vervullen. Het vacuum onder de cup trekt de afvalstoffen uit de spieren en weefsels zodat deze via de gebruikelijke wegen kan worden afgevoerd (urine, ontlasting, via zweet of de longen), of in de cup

 • Cellulite

  Met cellulite of sinaasappelhuid wordt in de cosmetische industrie een wat bobbelige structuur in de huid en het onderhuids bindweefsel bedoeld. Door de huid met speciale cups en berken cellulitis olie te behandelen, wordt het weefsel weer goed doorbloed en de stofwisseling gestimuleerd. Verstopte vetcellen kunnen hierdoor worden losgemaakt en afgevoerd. De huid wordt hierdoor steviger en gladder.

Wanneer is het verstandig om deze massage niet toe te passen

Direct na het eten, na het nuttigen van alcohol, zonnebrand, bloedingen en wonden, extreme vermoeidheid, uitputting of burn-out, nieuwe littekens.